VERLOOP VAN EEN MRI - ONDERZOEK

De voorbereiding

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding noodzakelijk.

Vanwege de zeer krachtige magneet mogen geen metalen voorwerpen (zoals sieraden, gehoorapparatuur, kunstgebitten of pasjes met een magneetstrip (bank/giropasje) mee naar de MRI genomen worden.

Belangrijke informatie:

Een MRI-scan is niet voor alle patiënten geschikt. Met name patiënten met:

  • pacemaker,
  • aneurysmaclips in het hoofd (clips op bloedvaten),
  • shunt met telesensor,
  • implantaat in het binnenoor
  • metaalhoudende dingen in het lichaam (zoals metaalsplinters, prothesen, nierdialyse, insulinepomp)
  • neurostimulator in het wervelkanaal 

moeten vooraf hun arts raadplegen.

Ook tijdens de zwangerschap of voedingsperiode is het beter vooraf de arts te contacteren.

Voorbereidend gesprek

Kort voordat het onderzoek plaats vindt informeert de radioloog de patiënt over het verloop en wordt uitgelegd voor welke individuele onderzoeksstrategie gekozen wordt.

Contrastmiddel?

Bij sommige MRI-onderzoeken is het nodig dat de patiënt via een infuus een contrastmiddel krijgt toegediend. Dit infuus wordt in een ader geplaatst.

In de MRI

De patiënt ligt comfortabel op de brede, verschuifbare onderzoekstafel. Afhankelijk van de benodigde opnames kan een antenne (spoel) op of om het te onderzoeken lichaamsdeel worden aangebracht. Deze antennes versterken de signalen die de MRI van het weefsel ontvangt en vervolgens met de computer in beelden verwerkt. Tijdens het maken van de beelden maakt de scanner een hard geluid. Om dit geluid enigszins te dempen worden de patiënten oordopjes of een hoofdtelefoon met muziek aangeboden.
De tafel wordt voorzichtig in de MRI geschoven. Tijdens de scan is het belangrijk dat de patiënt heel stil blijft liggen om goede en scherpe beelden te krijgen. Een hard kloppend geluid is in verschillende toonhoogtes te horen maar dit is geheel ongevaarlijk. Tussen de opnames houdt het geluid even op. Ondanks het geluid, de oordopjes of hoofdtelefoon kunt u contact houden met de laborant en zijn mogelijke instructies goed horen.
Voor sommige opnames is het belangrijk dat de patiënt heel even zijn adem inhoudt. Dit maakt heldere beelden mogelijk. De instructie krijgt men tijdens de scan.

Claustrofobische patiënten

Het MRI toestel van RadioLog heeft een open constructie. In dit toestel ligt de patiënt vrij omdat alle kanten open zijn. Een onderzoek met deze MRI is voor claustrofobische patiënten minder beangstigend dan de klassieke MRI met tunnelsysteem.

De uitslag

Direct na het MRI-onderzoek worden de beelden geanalyseerd en beoordeeld door de radioloog. Vervolgens wordt de uitslag in een persoonlijk gesprek met de patiënt besproken. Doorgaans ontvangt de patiënt een verslag en een kopie van de beelden op CD-Rom voor zijn behandelend arts.

 
 
 
 
 
 
 

Wir sind für Sie da:

Bauhaus MVZ
Magnetresonanztomographie (MRT)

Anfahrt über:
Am Stiftsgraben
48565 Steinfurt

Telefon: 02552 995 48-0
FAX: 02552 995 48-10

Telefonisch erreichen Sie uns
mo - do 08:00 bis 16:00 Uhr
fr 08:00 bis 12:00 Uhr

Leitender Arzt
Dr. med.
Hans-Joachim Meyer-Krahmer
Arzt für Radiologie

mrt.info@ukm-mhs.de