Veelgestelde Vragen

ln gesprekken komen enkele vragen regelmatig voor. We hebben een lijst opgesteld met vaak gestelde vragen. Hier kunt U onze antwoorden
lezen.

Mocht U nog interesse hebben om meer over andere thema' s met betrekking tot dit onderzoek te ervaren, dan kunt U ons graag aanspreken.

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging en is een onderzoeksmethode waarbij van buitenaf beelden van het inwendige van de mens kunnen worden gemaakt. Dit toestel werkt met radiogolven die in tegenstelling tot röntgenstralen zeer weinig straling bevatten. Een MRI-onderzoek is daarom geheel pijnloos en onschadelijk. De MRI verzendt radiogolven die door het water uit het lichaam - dat tenslotte voor het grootste deel uit water bestaat - gereflecteerd worden. De resonanties worden door middel van speciale antennes
(‘spoelen’) verwerkt. De computer geeft vervolgens nauwkeurige beelden van het lichaamsweefsel, vaten, organen en botten weer. Van het te onderzoekende lichaamsdeel worden uit verschillende perspectieven beelden (dwarsdoorsneden) gemaakt. Op deze manier ontstaan realistische driedimensionale beelden.

Belangrijke informatie:
Een MRI-scan is niet voor alle patiënten geschikt. Met name patiënten met: 

  • pacemaker, 
  • aneurysmaclips in het hoofd (clips op bloedvaten), 
  • shunt met telesensor, 
  • implantaat in het binnenoor
  • metaalhoudende dingen in het lichaam (zoals metaalsplinters, prothesen, nierdialyse, insulinepomp)
  • neurostimulator in het wervelkanaal  

moeten vooraf hun arts raadplegen.

Ook tijdens de zwangerschap of voedingsperiode is het beter vooraf de arts te contacteren.

Met een ondezoek in de MRI kan de arts nauwkeurige beelden van de organen en de lichaamsstructuur verkrijgen. De beeldvormende techniek maakt het mogelijk om moeilijk te diagnosticeren ziekten, verwondingen of slijtage vast te stellen.

 

Bij een MRI-onderzoek wordt geen röntgenstraling gebruikt. De beelden van het lichaam worden door een sterke magneet en radiogolven verkregen. Deze onderzoeksmethode is geheel onschadelijk, zodat het geen negatieve gevolgen voor het lichaam heeft.

Wanneer de arts geen specifieke instructies gegeven heeft, is er geen speciale voorbereiding noodzakelijk.

Vanwege het sterk magnetisch veld mogen er geen metalen voorwerpen (sieraden, gehoorapparaten maar ook uitneembare kuntsgebitten) of magneetkaarten (bankpas) mee de onderzoeksruimte in worden genomen. Metalen voorwerpen worden door de MRI-scan aangetrokken en magneetkaarten worden in het sterke magnetische veld gewist. In de kleedkamer kunt u uw kostbaarheden in een kluisje leggen.

Gebruikelijk duren de onderzoeken tussen de 15 en 30 minuten. Wel moet er meer tijd voor worden ingepland.

 

De patiënt ligt comfortabel op de brede, verschuifbare onderzoekstafel. Afhankelijk van de benodigde opnames kan een antenne (spoel) op of om het te onderzoeken lichaamsdeel worden aangebracht. Deze antennes versterken de signalen die de MRI van het weefsel ontvangt en vervolgens met de computer in beelden verwerkt. Tijdens het maken van de beelden maakt de scanner een hard geluid. Om dit geluid enigszins te dempen worden de patiënten oordopjes of een hoofdtelefoon met muziek aangeboden.

De tafel wordt voorzichtig in de MRI geschoven. Tijdens de scan is het belangrijk dat de patiënt heel stil blijft liggen om goede en scherpe beelden te krijgen. Een hard kloppend geluid is in verschillende toonhoogtes te horen maar dit is geheel ongevaarlijk. Tussen de opnames houdt het geluid even op. Ondanks het geluid, de oordopjes of hoofdtelefoon kunt u contact houden met de laborant en zijn mogelijke instructies goed horen.
Voor sommige opnames is het belangrijk dat de patiënt heel even zijn adem inhoudt. Dit maakt heldere beelden mogelijk. De instructie krijgt men tijdens de scan.

Het MRI toestel van RadioLog heeft een open constructie. In dit toestel ligt de patiënt vrij omdat alle kanten open zijn. Een onderzoek met deze MRI is voor claustrofobische patiënten minder beangstigend dan de klassieke MRI met tunnelsysteem.

 

De magneet maakt bij de opnames een hard kloppend geluid. Tussen de opnames maakt het apparaat bijna geen geluid. Patiënten krijgen oordopjes of een koptelefoon welke het geluid aangenaam dempt. Instructies die de patiënt tijdens het onderzoek krijgt zijn goed te horen.

 

Voor nauwkeurige beelden is het belangrijk dat de patiënt tijdens de scan rustig blijft liggen. Het personeel informeert de patiënt wanneer hij tussen de scans door kan bewegen. Gebruikelijk bestaat een onderzoek uit meerdere scans en duurt het onderzoek ca. 20 minuten.

 

Het personeel staat gedurende het hele onderzoek met de patiënt in contact. Zelfs wanneer de patiënt alleen in de MRI-ruimte is, kan men over een intercom met elkaar praten.

Het is mogelijk dat een begeleidend persoon tijdens het onderzoek bij de patiënt in de onderzoeksruimte blijft. Zo kunnen bijvoorbeeld ouders bij het onderzoek van hun kinderen blijven of zelfs naast hun liggen op de onderzoekstafel.

MRI is een zeer veilige onderzoeksmethode. Omdat een sterk magnetisch veld moet de patiënt zijn of haar arts in ieder geval informeren wanneer hij/zij een implantaat met een elektronisch apparaat heeft. Hierbij kunt u denken aan een pacemaker, een insulinepomp of een metalen clip, bijvoorbeeld een aneurysmaclip.

 

Na het onderzoek beoordeelt een specialist de opnamen om een nauwkeurige diagnose te stellen. Vraag het verplegend personeel wanneer u de uitslag ongeveer kunt verwachten.

 

 
 

Wir sind für Sie da:

Bauhaus MVZ
Magnetresonanztomographie (MRT)

Anfahrt über:
Am Stiftsgraben
48565 Steinfurt

Telefon: 02552 995 48-0
FAX: 02552 995 48-10

Telefonisch erreichen Sie uns
mo - do 08:00 bis 16:00 Uhr
fr 08:00 bis 12:00 Uhr

Leitender Arzt
Dr. med.
Hans-Joachim Meyer-Krahmer
Arzt für Radiologie

mrt.info(at)­ukm-mhs(dot)­de